Jag är glad över att du hittat hit till min sajt om mina dockor. Jag samlar på dockor, mestadels Blythe-dockor men även andra retroinspirerade roliga dockor. Jag syr kläder åt dem och fotograferar dem. Men nej det är inte jag som gör dockorna även om jag ibland modifierar dem lite aning.

Jag kommer inte att göra svenska versioner av sidorna här, men här beskriver jag lite om de olika sidorna och vad de innehåller.

SHOP innehåller länkar till tre olika sidor. Under Doll Fashion har jag min lilla boutique där jag säljer dockkläder, smycken (för dockor förstås!) och andra miniatyrer. Priset är i US dollar och du betalar genom PayPal.

Under Doll Sewing Patterns har jag en länk till en sida där jag berättar om mina symönster som jag gjort själv. Jag har gjort allt själv. Ritat mönster, gjort illustrationerna och skrivit ihop beskrivning samt gjort layoutarbetet.

Under Fabrics har jag en länk till Spoonflower där jag säljer tyger jag har designat själv. Man köper genom ett tryckeri som trycker tyger åt dig och du kan shoppa av flera olika designers på samma gång.

ARTICLES har jag sidor som ni nog redan upptäckt eftersom ni hittat denna här sidan därifrån. Under Information har jag skrivit ihop några informationsartiklar om dockorna.

Under goodies har jag lagt sådant som är “gratis” dvs pysselbeskrivningar som man inte behöver betala för.

Under Links har jag samlat ihop en massa länkar som kan vara bra att ha.

MY COLLECTION innehåller sidor om de dockor jag äger med fotografier och lite rolig information om dem samt en sida med fotogalleri.

BLOG förstår du nog vad det handlar om.

ABOUT innehåller information om mig bakom Funny Bunny.

CONTACT tar du kontakt med mig via kontaktformulär. Det skickas då i form av epost till mig.

Vad är Blythe?

Jag skriver lite snabbt lite information här om Blythedockorna eftersom det är väldigt få svenskar som känner till dessa dockor.

År 1972 kom det en ny typ av docka på leksaksmarknaden i USA men även Storbritannien, Australien och Japan. Tillverkaren var ett företag som hette Kenner, nu uppköpt av Hasbro.

Dockan mäter ca 30 cm hög och har ett extrastort huvud med mekanism inuti. Man drar på en ring som hänger i bakhuvudet och dockan blinkar och byter ögonfärg och position. Normalt är det Blå – Orange – Grön – Rosa men på de nya dockorna kan det finnas andra färger. Hårfärgerna på de originala 1972-dockorna är mörkbrunt – kastanjebrunt, rött och blont. Alltid grön ögonskugga och rosa läppar. Kroppen är kortare och lite mindre kurvig än Barbies kropp.

Originaldockan floppade tyvärr. Kanske var dockan före sin tid? För oss svenskar var dockan okänd eftersom den aldrig kom till Sverige.

Kring 2000 återupptäcktes Blythe och ett företag i Japan (Cross World Connection med den egna butiken Junie Moon) tillverkar nya för samlarmarknaden på licens av Hasbro. Det är dessa dockor som man ser oftast av nu för tiden eftersom de gamla Kenner-dockorna är väldigt dyra att köpa. 

CWC har blivit mer kreativa i designen av dockan så man ser Blythedockor med nya hårfärger och ögonfärger och de är alla modeller som har designats runt ett visst tema med matchande kläder och låda. De har släppt hundratals modeller hittills.

De nya dockorna har länge begränsats till bara säljas inom Japan och östra Asien men nu på senaste tiden har de expanderat till att också sälja till resten av världen. 

Hittills har jag pratat om den största storleken av blythedockan, originalstorleken. Det finns totalt tre storlekar, stora som kallas för Neo Blythe (eller Kenner Blythe om det handlar om en original från 1972) och så en i mellanstorlek som kallas för Middie blythe och så lilla Petite Blythe som är pytteliten. På bild till höger ser ni Middie och Neo.

Middie Blythe och Petite Blythe dock har bara en ögonfärg, det är bara den stora som har den roliga mekanismen och 4 ögonfärger.

För att förvirra till lite för dig… Det finns faktiskt någonting som heter Blythe i leksaksaffären nu för tiden. (Eller åtminstone för något år sedan då de verkar ha slutat med det.) Men det är bara någonting som licensägaren  Hasbro lånat från originalmodellen. Det enda som de har gemensamt är namnet. Ett tag påminde de lilla dockorna om Petite Blythe men det gör de inte längre nu då de har målad ansikte i  helt annorlunda stil och hår och kläder av gjuten plast. Synd!

Vill du ha en Blythedocka och ser en du gillar hos Junie Moons onlinebutik? Passa då på att köpa genast eftersom de säljs ut fort och andrahandsmarknaden brukar ha allt högre priser ju längre tiden går.

Och innan jag avslutar om Blythedockor så vill jag varna om att nu för tiden är det tyvärr mycket vanligt med piratkopior. Det är så fruktansvärt lätt att köpa fel eftersom de finns på så många kanaler så jag rekommderar dig att köpa Blythe från Junie Moon, CC Toys eller någon annan officiell Blythe shop. För begagnade rekommderar jag denna här facebookgruppen. Det är blandat prat och annonser där och det är bara så kallade “stock” Blythe där, vilket betyder att de inte har blivit “customizade”. Och så finns det denna här med lite mer blandat innehåll. på AliExpress, Wish, Tao Bao samt Etsy finns det *bara* piratkopior om du köper nytt. På Etsy kan det däremot finnas så kallade “custom blythes” som är genuina. Man får läsa på och fråga säljaren. Jag rekommderar att inte köpa dem då de skadar marknaden och det har de gjort redan genom prisökningar, sämre kvalité och färre dockor.

På flera marknader är det olagligt att sälja piratkopior och de kringgår det genom att kalla dem för “Factory Blythe” bland annat, eller TBL Blythe. Låt dig inte luras, det är piratkopior allihopa.

En annan tumregel är om man köper en docka som fabriksny och den inte har kläder och/eller låda så är det en piratkopia.

Men i slutändan är det upp till dig att göra vad du vill. Jag kan inte bestämma över dig. Jag som var med länge, nu 15 år, har föjt utveckling och kan ha mer perspektiv över hur det påverkar marknaden så därför har jag min princip. Jag vet att en del tycker att jag är en “snobb”, “elitist”, men jag tycker ändå att jag har rätt till min princip och jag förstår det eftersom jag själv skapar saker och blir ledsen när artister får sina alster stulna.

Tillbaka till dockor. Jag samlar också på Emerald Witch, små söta tjocka lilafärgade häxor med mintgrön hår och blixtrande ögon. Det är alltså en glödlampa inuti huvudet som blinkar när du skakar på dockan. Emerald Witch är faktiskt designad av samma designer som designade Blythe. Någonting jag inte visste när jag började samla på Emerald Witch! (Jag träffade designern på en mässa i Seattle 2014)

Ibland dyker det upp andra dockor i samlingen t.ex. Sindydockor och andra modedockor som har 60-70-talsvibbar men jag har inte fokus på dem och försöker dra ner samlandet på dessa då jag har platsbrist!

På senare år har jag lagt till ännu en till “docka”, eller snarare ponny. Jag hade My Little Pony när jag var liten och jag vill återuppleva dem så jag har börjat köpa några igen! De jag är intresserad är endast G1-ponnies – Generation 1, 80-tal. Allt annat är ointressant.

Har du frågor om mina dockor eller sajten är du välkommen att skriva kommentar härnere.

This Post Has 21 Comments

 1. har du en shop för svenskar?

 2. Hej! Butiken jag har här är för alla. Frakten beräknas beroende på var du bor, så det blir förstås billigare för svenskar.
  Men om du har problem med att köpa är det bara att kontakta mig.

 3. Hej!

  Vet du vart man kan köpa Blythe i Sverige? Har sökt på nätet utan resultat :(

  Hälsningar

  Fa

 4. Hej Fa!
  Jag har inte köpt Blythe i Sverige. De enda gångerna jag sett blythe säljas här är när någon av mina svenska vänner säljer sina beg. Men det bästa är att köpa från officiella butiken då får man äkta vara. (det cirkulerar tyvärr piratkopior, alltifrån dåliga uppenbara till så pass att en nybörjare inte ser skillnaden)

  Här är den officiella butiken, samma företag som gör dockorna: https://www.juniemoonshop.com/shop/Neo-Blythe.3 så det är helt säkert att köpa därifrån.

 5. tack så jätte mycket för svaret!

 6. hej!

  är så otroligt intresserad av en blythe docka men jag känner inte att jag vill lägga så mkt pengar.
  du vet möjligt vis inte om det finns liknande dockor men till ett lägre pris?

 7. Hej Lovisa.
  Om du köper dem när de är nya så brukar de hålla sig ganska låga i pris. Ibland kommer det lite enklare versioner som är till lägre pris (pga att de inte har lika mkt kläder). T.ex. Simply-dockorna. Den här har jag och hon är söt:
  https://juniemoonshop.com/Neo-Blythe-Simply-Mango.556

  Om du är så pass intresserad av Blythe så ska du se att det går ganska fort att spara ihop pengar trots allt. ;) Det är fråga om prioriteringar.

 8. Hej ja hittar bara blythe dockorna med littlest pet shop och dom är inte jätte snygga har tittat på etsy men det är så dyrt så vet inte varifrån ja ska köpa!
  Jag är inte så duktig på priser och sånt till exempel den juniemoonshop.com fattar ja inte priserna snälla hjälp!

 9. Hej,
  Priserna på junie moon är i japanska yen.
  Du kan kolla på t.ex. http://www.xe.com/ucc/ välj från JPY till SEK så ser du hur mycket det kostar.

 10. Hej!
  Har du någon aning om vad frakt och skatt blir på juniemoonpriserna?

  Vänligen,
  Emma

 11. Emma, ja du, jag vägrar inse det. ;)
  Men nej, om du går vidare i shoppingen innan du slutligen bekräftar och betalar brukar du få veta frakten också.

  Tullen brukar landa på ett par hundringar. Men det är ju procent så det beror på hur dyr dockan är.

 12. Haha, tack! Men du har i alla fall köpt från dem och det har fungerat bra? Har köpt på ebay, men kan nog tänka mig att jag behöver en till ;)

  /hälsningar,
  Emma

 13. Ja självklart! Jag har nästan bara köpt direkt från dem på sista tiden… Då vet man att det är 100% original.. För det har ju hänt att det finns mycket välgjorda kopior som är svåra att skilja från original komplett med låda, kläder och allt.. T.ex. Simply Mango + Guava, Last Kiss och någon/några till. Om man är van och vet hur man skiljer åt de olika modellerna (SBL, RBL, osv) så kan man se att de där kopiorna inte riktigt ser ut som RBL utan nästan mer som SBL men på dåligt sätt.
  Tyvärr är frakten lite aning högre och så tullen.. Det får man räkna med… Man får betala lite lösensumma för kidnappningen. ;)

 14. Hej Helena!
  Jag visste inte riktigt var jag skule vända mig i den här frågan förutom till dig. Vi har haft lite kontakt för något år sen då jag köpte min första Blythe och köpte även docka av dig.

  Nu är det så att jag ska sälja min Mod Molly som jag har. Den förra ägaren har gjort om henne lite, bytt eyechips och gjort någon form av “beautyspot” under ena ögat. Vet du vad som är ett rimligt pris för en sådan? Inga orignalkläder följde med när jag köpte henne så hon säljs naken eller möjligtvis med lite andra kläder och skor.

  Om du kan hjälpa mig skulle jag vara otroligt tacksam!

  Hälsningar, Fanny

 15. Hej!

  Jag kom över din sida av en slump och undrar om du fortfarande säljer dockor?

  Hälsningar,
  Judit

 16. Hej Judit!
  Nej jag säljer inte riktigt dockor utöver när jag tröttnat på någon av mina. Just nu har jag inte riktigt någon till salu. Jag beklagar. :)

 17. Hej!
  Jag har tänkt sälja några av mina Blythes, min fråga är om du vet något lämpligt forum, är det ebay? Eller kan det vara aktuellt att lägga upp på någon svensk sajt? Vad tror du?
  Bästa hälsningar,
  Emma

 18. Hej!
  Jag skulle gärna vilja ha en Blythe doll hur mycket kostar dom=

  P:S
  Jag bor i Karlshamn i Blekinge

 19. Hej, jag undrar om du fortfarande har kvar dina Blythe dockor? Vet du möjligtvis vart man kan köpa i Sverige? Eller har du ngn till salu nu? Jag kom över din sida av en slump när jag sökte på dessa underbara varelser. Såg dom på tradera.

  Med vänlig hälsning,
  Fabiola Svensson

 20. Fabiola!

  Jag har fortfarande kvar mina dockor.

  Jag känner inte till någon butik som säljer dessa. Kanske någon som säljer piratkopior.

  Men det finns privatpersoner som försöker sälja sina dockor.

  Jag också men jag har inte orkat försöka lista dem. :)

  Har du facebook? Här finns det en grupp för svenskar:
  https://www.facebook.com/groups/blythesweden/

  Tradera hade du ju tittat på. Här finns det en genuin: https://www.tradera.com/item/290806/335908754/docka-blythe-ten-happy-memories-anniversary-doll-docka

  Jag förutsätter alltså att du är ute efter originalstorleken (dvs den största av alla, ca 30 cm hög)

Leave a Reply