Funny Bunny på svenska
Hej och välkomna!

Jag är glad över att du hittat hit till min sajt om mina dockor. Jag samlar på dockor, mestadels Blythe-dockor men även andra retroinspirerade roliga dockor. Jag syr kläder åt dem och fotograferar dem. Men nej det är inte jag som gör dockorna även om jag ibland modifierar dem lite aning.

Jag kommer inte att göra svenska versioner av sidorna här, men här beskriver jag lite om de olika sidorna och vad de innehåller.

SHOP innehåller min lilla webbutik där jag säljer dockkläder, smycken (för dockor förstås!) och andra miniatyrer. Dessutom innehåller butiken en länk till min Spoonflower-sida där jag säljer mina egna tygtryck!

INFORMATION är en samlingssida med några informationsartiklar om dockorna, oftast i form av länkar till andra sidor.

GOODIES innehåller sidor där jag samlat saker som du kan göra eller ladda hem.

MY DOLLS innehåller sidor om de dockor jag äger med fotografier och lite rolig information om dem.

PHOTOS innehåller de senanste bilderna jag tagit och laddat upp till min Flickr fotoflöde och sidan uppdateras automatiskt. Klicka för större bilder!

SEW WITH FUNNYBUNNY är en sida där jag presenterar min produktion av symönster för dockor.

BLOG förstår du nog vad det handlar om.

ABOUT innehåller information om mig bakom Funny Bunny.

CONTACT tar du kontakt med mig via kontaktformulär. Det skickas då i form av epost till mig.

LINKS innehåller länkar till andra sajter.

Vad är Blythe?
http://www.flickr.com/photos/funnybunny/sets/72157600000355270/

Blythedocka från 1972.

Jag skriver lite snabbinformation här om Blythedockorna eftersom det är väldigt få svenskar som känner till dessa dockor.

År 1972 kom det en ny typ av docka på leksaksmarknaden i USA men även Storbritannien, Australien och Japan. Tillverkaren var ett företag som hette Kenner, nu uppköpt av Hasbro.

Dockan mäter ca 30 cm hög och har ett extrastort huvud med mekanism inuti. Man drar på en ring som hänger i bakhuvudet och dockan blinkar och byter ögonfärg och position. Normalt är det Blå – Orange – Grön – Rosa men på de nya dockorna kan det finnas andra färger. Hårfärgerna är mörkbrunt – kastanjebrunt, rött och blont. Alltid grön ögonskugga och rosa läppar. Kroppen är kortare och lite mindre kurvig än Barbies kropp.

Neo Blythedocka

Neo Blythe från Junie Moon, modell Pow Wow Poncho från 2003.

Originaldockan floppade tyvärr. Kanske var dockan före sin tid? För oss svenskar var dockan okänd eftersom den aldrig kom till Sverige.

Kring 2000 återupptäcktes Blythe och ett företag i Japan (Junie Moon) tillverkar nya för samlarmarknaden på licens av Hasbro. Det är dessa dockor som man ser oftast av nu för tiden eftersom de gamla Kenner-dockorna är väldigt dyra att köpa. 

Junie Moon har blivit mer kreativa i designen av dockan så man ser Blythedockor med nya hårfärger och ögonfärger och de är alla modeller som har designats runt ett visst tema med matchande kläder och låda. De har släppt hundratals modeller hittills.

De nya dockorna har länge begränsats till bara säljas inom Japan och östra Asien men nu på senaste tiden har de expanderat till att också sälja till resten av världen. 

Jämför Neo- och Middie Blythe!

Hittills har jag pratat om den största storleken av blythedockan, originalstorleken. Det finns totalt tre storlekar, stora som kallas för Neo Blythe (eller Kenner Blythe om det handlar om en original från 1972) och så en i mellanstorlek som kallas för Middie blythe och så lilla Petite Blythe som är pytteliten.

Middie Blythe och Petite Blythe dock har bara en ögonfärg, det är bara den stora som har den roliga mekanismen och 4 ögonfärger.

För att förvirra till lite för dig… Det finns faktiskt någonting som heter Blythe i leksaksaffären nu för tiden. Men det är bara någonting som licensägaren  Hasbro lånat från originalmodellen. Det enda som de har gemensamt är namnet. Ett tag påminde de lilla dockorna om Petite Blythe men det gör de inte längre nu då de har målad ansikte i  helt annorlunda stil och hår och kläder av gjuten plast. Synd!

Neo-Blythe till vänster, Kenner till höger tillsammans med två Petite Blythe.

Neo Blythe till vänster, Kenner till höger tillsammans med två Petite Blythe.

Fyra olika dockor: Neo Blythe, Middie Blythe, Sindy samt Emerald Witch på golvet.

Fyra olika dockor: Neo Blythe, Middie Blythe, Sindy samt Emerald Witch på golvet.

Vill du ha en Blythedocka och ser en du gillar hos Junie Moons onlinebutik? Passa då på att köpa genast eftersom de säljs ut fort och andrahandsmarknaden brukar ha allt högre priser ju längre tiden går.

Sedan så samlar jag också på Emerald Witch, små söta tjocka lilafärgade häxor med mintgrön hår och blixtrande ögon. Det är alltså en glödlampa inuti huvudet som blinkar när du skakar på dockan. Emerald Witch är faktiskt designad av samma designer som designade Blythe. Någonting jag inte visste när jag började samla på Emerald Witch! (Jag träffade designern på en mässa i Seattle 2014)

Ibland dyker det upp andra dockor i samlingen t.ex. Sindydockor och andra modedockor som har 60-70-talsvibbar men jag har inte fokus på dem och försöker dra ner samlandet på dessa då jag har platsbrist!

Har du frågor om mina dockor eller sajten är du välkommen att skriva kommentar härnere.

En härlig blandning av olika dockor! Sindy, Blythe, Emerald Witch och en liten flicka från Barbiefamiljen och två vintagehundar.

En härlig blandning av olika dockor! Sindy, Blythe, Emerald Witch och en liten flicka från Barbiefamiljen och tre vintagehundar.


21 responses to “Funny Bunny på svenska”

RSS Feed Feed for this Entry
vilma:

har du en shop för svenskar?

April, 15 2010 at 15:55 Permalink

admin:

Hej! Butiken jag har här är för alla. Frakten beräknas beroende på var du bor, så det blir förstås billigare för svenskar.
Men om du har problem med att köpa är det bara att kontakta mig.

April, 15 2010 at 16:04 Permalink

fa:

Hej!

Vet du vart man kan köpa Blythe i Sverige? Har sökt på nätet utan resultat :(

Hälsningar

Fa

February, 16 2011 at 20:40 Permalink

admin:

Hej Fa!
Jag har inte köpt Blythe i Sverige. De enda gångerna jag sett blythe säljas här är när någon av mina svenska vänner säljer sina beg. Men det bästa är att köpa från officiella butiken då får man äkta vara. (det cirkulerar tyvärr piratkopior, alltifrån dåliga uppenbara till så pass att en nybörjare inte ser skillnaden)

Här är den officiella butiken, samma företag som gör dockorna: https://www.juniemoonshop.com/shop/Neo-Blythe.3 så det är helt säkert att köpa därifrån.

February, 20 2011 at 23:24 Permalink

fa:

tack så jätte mycket för svaret!

February, 26 2011 at 02:20 Permalink

lovisa:

hej!

är så otroligt intresserad av en blythe docka men jag känner inte att jag vill lägga så mkt pengar.
du vet möjligt vis inte om det finns liknande dockor men till ett lägre pris?

May, 27 2011 at 22:19 Permalink

admin:

Hej Lovisa.
Om du köper dem när de är nya så brukar de hålla sig ganska låga i pris. Ibland kommer det lite enklare versioner som är till lägre pris (pga att de inte har lika mkt kläder). T.ex. Simply-dockorna. Den här har jag och hon är söt:
https://juniemoonshop.com/Neo-Blythe-Simply-Mango.556

Om du är så pass intresserad av Blythe så ska du se att det går ganska fort att spara ihop pengar trots allt. ;) Det är fråga om prioriteringar.

June, 07 2011 at 14:26 Permalink

Nellie:

Hej ja hittar bara blythe dockorna med littlest pet shop och dom är inte jätte snygga har tittat på etsy men det är så dyrt så vet inte varifrån ja ska köpa!
Jag är inte så duktig på priser och sånt till exempel den juniemoonshop.com fattar ja inte priserna snälla hjälp!

October, 22 2011 at 09:24 Permalink

admin:

Hej,
Priserna på junie moon är i japanska yen.
Du kan kolla på t.ex. http://www.xe.com/ucc/ välj från JPY till SEK så ser du hur mycket det kostar.

October, 22 2011 at 12:50 Permalink

emma:

Hej!
Har du någon aning om vad frakt och skatt blir på juniemoonpriserna?

Vänligen,
Emma

November, 25 2011 at 20:12 Permalink

Helena:

Emma, ja du, jag vägrar inse det. ;)
Men nej, om du går vidare i shoppingen innan du slutligen bekräftar och betalar brukar du få veta frakten också.

Tullen brukar landa på ett par hundringar. Men det är ju procent så det beror på hur dyr dockan är.

November, 25 2011 at 21:29 Permalink

emma:

Haha, tack! Men du har i alla fall köpt från dem och det har fungerat bra? Har köpt på ebay, men kan nog tänka mig att jag behöver en till ;)

/hälsningar,
Emma

November, 29 2011 at 19:25 Permalink

admin:

Ja självklart! Jag har nästan bara köpt direkt från dem på sista tiden… Då vet man att det är 100% original.. För det har ju hänt att det finns mycket välgjorda kopior som är svåra att skilja från original komplett med låda, kläder och allt.. T.ex. Simply Mango + Guava, Last Kiss och någon/några till. Om man är van och vet hur man skiljer åt de olika modellerna (SBL, RBL, osv) så kan man se att de där kopiorna inte riktigt ser ut som RBL utan nästan mer som SBL men på dåligt sätt.
Tyvärr är frakten lite aning högre och så tullen.. Det får man räkna med… Man får betala lite lösensumma för kidnappningen. ;)

November, 29 2011 at 19:30 Permalink

Fanny:

Hej Helena!
Jag visste inte riktigt var jag skule vända mig i den här frågan förutom till dig. Vi har haft lite kontakt för något år sen då jag köpte min första Blythe och köpte även docka av dig.

Nu är det så att jag ska sälja min Mod Molly som jag har. Den förra ägaren har gjort om henne lite, bytt eyechips och gjort någon form av “beautyspot” under ena ögat. Vet du vad som är ett rimligt pris för en sådan? Inga orignalkläder följde med när jag köpte henne så hon säljs naken eller möjligtvis med lite andra kläder och skor.

Om du kan hjälpa mig skulle jag vara otroligt tacksam!

Hälsningar, Fanny

November, 30 2011 at 12:35 Permalink

Judit P Felföldi:

Hej!

Jag kom över din sida av en slump och undrar om du fortfarande säljer dockor?

Hälsningar,
Judit

October, 19 2013 at 13:30 Permalink

Helena:

Hej Judit!
Nej jag säljer inte riktigt dockor utöver när jag tröttnat på någon av mina. Just nu har jag inte riktigt någon till salu. Jag beklagar. :)

October, 21 2013 at 19:29 Permalink

Emma:

Hej!
Jag har tänkt sälja några av mina Blythes, min fråga är om du vet något lämpligt forum, är det ebay? Eller kan det vara aktuellt att lägga upp på någon svensk sajt? Vad tror du?
Bästa hälsningar,
Emma

January, 09 2014 at 21:06 Permalink

Viggo Hermansson:

Hej!
Jag skulle gärna vilja ha en Blythe doll hur mycket kostar dom=

P:S
Jag bor i Karlshamn i Blekinge

September, 13 2015 at 11:54 Permalink

admin:

Hej Viggo!
Vad roligt du vill köpa en blythedocka!
Du kan hitta dem här:
http://www.juniemoonshop.com/blythe/neo-blythe

Och för att omvandla valutan kan du besöka t.ex. http://www.xe.com/currencyconverter/ så ser du hur mkt det kostar i svenska kronor.

Jag känner inte till någon svensk butik som säljer Blythe, tyvärr.

September, 16 2015 at 21:47 Permalink

Fabiola Svensson:

Hej, jag undrar om du fortfarande har kvar dina Blythe dockor? Vet du möjligtvis vart man kan köpa i Sverige? Eller har du ngn till salu nu? Jag kom över din sida av en slump när jag sökte på dessa underbara varelser. Såg dom på tradera.

Med vänlig hälsning,
Fabiola Svensson

January, 12 2019 at 11:18 Permalink

Helena:

Fabiola!

Jag har fortfarande kvar mina dockor.

Jag känner inte till någon butik som säljer dessa. Kanske någon som säljer piratkopior.

Men det finns privatpersoner som försöker sälja sina dockor.

Jag också men jag har inte orkat försöka lista dem. :)

Har du facebook? Här finns det en grupp för svenskar:
https://www.facebook.com/groups/blythesweden/

Tradera hade du ju tittat på. Här finns det en genuin: https://www.tradera.com/item/290806/335908754/docka-blythe-ten-happy-memories-anniversary-doll-docka

Jag förutsätter alltså att du är ute efter originalstorleken (dvs den största av alla, ca 30 cm hög)

January, 12 2019 at 14:49 PermalinkLeave a reply

(required)

(required)